3 грудня, парафіяни храму Святого отця  Миколая села Тяпче Долинського деканату з парохом отцем Ігорем Яблонь, стали екстремальними прочанами до чудотворних ікон у Крехові. Попри  штормове попередження синоптиків, люди наважилися і повірили, що Господь допоможе подолати попри негоду чималу відстань, до Крехівського монастиря, і занести свої намірення і прохання до чудотворних ікон. Духовну подорож присвятили молінні за мир в Україні.

Дорога до відпустового містечка, була корисною і цікавою,  лунали  молебні  до Матері Божої, а очільниця «Матерів у молитві» котрі є на даній парафії провадила вервиці, та духовні пісні, та дві години  промайнули досить швидко, а зимовий вітер і казкові пейзажі тільки стимулювали прочан тримаючи інтригу, який монастир зимою у Крехові? Якась мить і ошатне мальовниче село Крехів Жовківського району Львівської області у нас перед очима. Високий мур і наче драбина в рай серед подвір’я величний храм. Білий сніг, нагадує про чистоту і святість цього місця, а потребуючі прочани прямують до храму. Святу Літургію відслужив о. Дамян Дудка, о. Василь Мендрунь, о. Ігор Яблонь, де присутні скористали прийнявши Святе Причастя,  чудовий ангельський голос монахів хотілося слухати без кінця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парафіяни храму Зіслання Святого Духа здійснили прощу до Гошева

Опісля святої літургії з благословення ігумена монастиря отця Івана Майковича, брат Корнилій провів екскурсію, і розповів про життя монастиря, і монахів зокрема. Цікавою була розповідь про побут монахів, про розподіл обов’язків і умови вступу в монастир. На згадку у крамничці прочани придбали багато духовної літератури, і запашного монастирського меду. Також трепетною була зустріч з отцем Василем Мендрунем, котрий кожного місяця з 12 на 13 число приїжджає до Гошева на нічні чування і своїми проповідями живить душі паломників, на дорогу уділив Благословення і розказав кілька повчальних – жартівливих байок.

Вийшовши з подвір’я монастиря, прочани, піднялися на цвинтар до могилки отця Ігнатія  Янтуха, котрий у часи підпілля був іскоркою і діамантом духовного збагачення сіл, навколишніх біля  Гошева. Отець Ігнатій-Йосиф Янтух ЧСВВ багатьох сповідав, хрестив, вінчав, і вдячні парафіяни через десятки років з рясними сльозами, вдячністю помолилися за отця, не дивно, що багато з присутніх вважають отця святим, тому що він попри переслідування  заборони міліції і НКВД служив Богу і людям, ходив пішком не один десяток кілометрів, як літо так і зима. Отець Ігор відслужив панахиду, кожен подумки подякував отцеві Ігнатію Янтуху за ті уділені тайни, у часи підпілля і науки, котрі прочани цитують і досі. «Життя тяжке, а ти кріпися, дитино». Засніженою, непомітною стежкою парафіяни з Тяпче добралися до джерела набрати Святої води, для зцілення духовного і фізичного, прогулявшись зимовим лісом, задоволені Божою дниною, попрямували  до автобуса. Молитви вдячності Богові, духовні пісні допомогли усім щасливо доїхати додому, а погодні умови оминули прочан, здавалося, що ми їхали чистою дорогою, а зимова негода ішла поруч, але не з нами.                                                  

Ірина Яблонь